Een geboortefotograaf bij je bevalling!

De geboorte van je kindje is de enige blind date waarbij je verliefd wordt, het is een ervaring die je nooit zal vergeten. En toch ‘mis’ je vanalles om je heen tijdens de bevalling. Je zit in je eigen wereldje, focust je op je lichaam, op je eigen krachten. Maar wat gebeurt er toch om je heen? Geboortefotografie, het lijkt iets van de laatste tijd, en het lijkt ook nog steeds te groeien. Toch zijn er veel mensen die twijfelen of ze het wel willen, en ook zijn er veel stellen die er niks van willen weten. Ieder zijn goed recht! Ik ben heel erg blij dat wij bij de geboorte van Siem en Vive het wel gedaan hebben, ik zal jullie vertellen waarom.

Voor de geboorte van Romee wilde ik nergens wat van weten, geen fotograaf, geen foto’s van ‘down under’, geen spiegel om mee te kijken. Gewoon niks, nada, noppes! Ik kan wel zeggen dat toen ik van Romee zwanger was, ik nog wel dat schaamte gevoel had… Maar dan is het moment daar en wordt je dochter geboren, je eerste kindje. Zo bijzonder en zo speciaal, en dan manlief met een camera in zijn hand… Janken als kleine kinderen omdat we voor de eerste keer papa en mama werden, ik had vlak voordat Romee ter wereld kwam, alles en iedereen onder gespuugd, manlief zijn hand fungeerde voor spuugbakje want die krengen in het ziekenhuis zijn veel te klein! Maar goed toen moesten er dus nog foto’s gemaakt worden, en de foto’s die volgde waren nou niet bepaald fantastisch.

Ik kan het Gidy niet kwalijk nemen, hij had sowieso van elke seconde moeten kunnen genieten ipv foto’s maken. Maar vooruit achteraf is altijd makkelijker praten. Ik heb van de bevalling foto’s die wazig zijn, alles bewogen, niks scherp behalve….. mijn boobs! Tsja geen foto’s om over naar huis te schrijven. Ook vlak na de geboorte werden er geen foto’s meer gemaakt, ik heb zo’n kerel die daar gewoon niet echt aan doet, die denkt daar niet aan. Dus wij zijn zo’n gezin waarbij ik er zeg maar niet bij hoor, want alle foto’s zijn met de kids en manlief… Ik geloof dat dit voor vele vrouwen een heel herkenbaar punt is. Naarmate Romee ouder werd, hoe meer zeer het deed dat ik geen fatsoenlijke foto’s had van het moment dat ik voor het eerst een trotse mama werd. Ik kan er nog steeds verdrietig van worden, maar goed daar is nu eenmaal niks meer aan te doen.

Toen ik wist dat ik weer zwanger was, was voor mij meteen beslist dat er een fotograaf bij de bevalling zou zijn. Want vlak na de bevalling van Romee was ik toch wel nieuwsgierig geworden hoe het er nu allemaal aan toe was gegaan. Gidy was eerst nogal sceptisch en vond het eigenlijk niet nodig. Maar he, ik ben degene die daar niet al te charmant er bij ligt, dus voor mij stond het vast. Er kwam een fotograaf! Maar dan, waar ga je beginnen, wie wil je dat bijzondere moment vast laten leggen? Eerst dacht ik dat ik iemand onbekends wilde, maar toen onze ‘huisfotografe’ aangaf dat ze dat best wel zou durven, dacht ik ja! De keuze werd heel makkelijk, lieve Silvia van Via de Lens Fotografie maakt alle foto’s in ons gezin. Ons huwelijk, zwangerschap Romee, newbornshoot, familieshoot en ga zo maar door. Hoe mooi is het dan als ze ook een bevalling wil vast leggen, voor haar een eerste keer maar ook voor ons de eerste keer dat wij iemand toelaten bij dit intieme en bijzondere moment.

De zwangerschap vorderde voorspoedig, tot de complicaties om de hoek kwamen kijken. Uiteindelijk werd de inleiding afgesproken, deze was voor iedereen geheim, behalve voor mijn ouders en Silvia. Op 8 maart werden we in het ziekenhuis verwacht en vanaf dat moment zijn we serieus contact gaan houden met Silvia. De nacht verliep rustig, en ook het begin van de ochtend ging rustig. Doordat het voor Silvia de eerste keer was is ze op tijd naar het ziekenhuis gekomen. We hebben gezellig gekletst en ze maakte al wat foto’s. Silvia trok zich terug, en wij hadden eventjes weer tijd met zijn twee, ondertussen hield Gidy contact met Silvia. Toen we terug kwamen van de ruggenprik zat Silvia ons op te wachten, we kletsten weer wat, en ik vond het een fijne afleiding, ik doezelde nog wat weg. Iets later werd ik wakker, kort daarna had ik volledige ontsluiting. Silvia en ik konden aan de bak!

Tijdens de bevalling heb ik niks van Silvia’s aanwezigheid gemerkt. En toch heeft ze alles weten vast te leggen. Ik kan heel de bevalling na beleven, ik kan op de foto’s terugzien hoe spannend het geweest is voor Gidy. Maar ook hoe strak de navelstreng om Siem zijn nekje zat, of hoe hij werd nagekeken door de kinderarts. Allemaal dingen die ik anders nooit zou kunnen zien omdat ik op dat moment in mijn bubbel zat, druk was met de volgende geboren te laten worden. Op de OK mocht Silvia vanuit het kamertje foto’s maken, dit heeft indrukwekkende beelden opgeleverd, alle toeters en bellen op de OK zijn op de foto’s te zien. Door alle foto’s heb ik heel de bevalling een plekje kunnen geven. En ik vind het gewoon fijn als ik een beetje emo ben om terug te gaan naar die bijzondere dag!

Uiteindelijk heeft Silvia een soort documentaire vastgelegd van onze zwangerschap en bevalling. Ik kan terugkijken naar foto’s voor de bekendmaking van onze zwangerschap, de geslachtsbepaling, de zwangerschap, de bevalling, de eerste ontmoeting en de newbornshoot. Ik ben daar zo onwijs blij mee!

Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle mooie momenten die Silvia heeft vastgelegd. Ik ben blij dat ik deze keus heb gemaakt, en zou deze keus keer op keer weer maken. Want ik ben van mening dat je tijdens de bevalling van je kindje als ouder optimaal van het moment moet kunnen genieten. Voor alle papa’s en mama’s in spe, denk goed na voor je de keuze maakt! Want je kan deze gebeurtenis niet over doen…

Alle foto’s zijn gemaakt door Via de Lens Fotografie!

Please follow and like us:
error

4 antwoorden op “Een geboortefotograaf bij je bevalling!”

 1. Wauw Laura, wat heb je dit mooi beschreven!
  Ik, als jullie huisfotograaf, durfde mijn EERSTE bevallingsshoot, inderdaad aan met julie! Voor mij was zo’n eerste keer dus ook heel spannend en daardoor zo prettig om bij bekenden te mogen doen. Want ja, hoe stel je je op tijdens de bevalling, blijf je er de hele tijd bij of ga je tussendoor even weg, waar sta ik niet in de weg, wat leg je wel en niet vast. Ik ging puur op mijn gevoel af. Maar ook mijn ervaring als verpleegkundige kwam goed van pas! Ik ben wel wat gewent om te zien!
  Het meest spannend vond ik, of ik wel de juiste camera-instellingen kon instellen, vooral omdat er zoveel contrast in licht is tijdens de bevalling; heel fel licht of gedimd licht tot bijna donker. Het was constant aanpassen. Heel moeilijk en echt een leermoment.
  Ik vond het ontzettend intiem en bijzonder om jullie bevalling vast te leggen. Een bevalling is zo ontzettend mooi om op deze manier mee te maken. Ik leefde mee, maar kon ook gepaste afstand nemen om die foto’s te kunnen maken. De emoties die zijn zo puur en echt! Dát is wat ik wou vastleggen. Dat raakte mij, waardoor ik zelf af en toe ook die brok in mijn keel moest doorslikken. Pas toen ik thuis kwam kwamen bij mij ook die tranen van ontroering! Ik liet ze reikelijk vloeien!
  En nog steeds kan ik emotioneel worden als ik terugdenk aan jullie bevalling.
  Lieve Laura, ik ben blij dat mijn foto’s een bijdrage hebben geleverd aan het verwerken en herbeleven van je bevalling; dat het je beleving compleet maakt en het gemiste heeft aangevuld.
  En Gidy kon er 100% voor jou zijn. Voor hem was het duidelijk ook allemaal spannend en hectisch. Vooral toe Siem werd weggehaald voor onderzoek en jij nog alles moest geven voor de geboorte van Vive, waarvoor je uiteindelijk toch nog naar de OK moest.
  Ik was even bang dat ik daar niets kon vastleggen, maar na overleg mocht ik in de deuropening blijven staan (terwijl de deur om de paar seconden dicht ging en ik steeds op de rode knop moest drukken om de deur weer te openen. Hij knalde telkens tegen mij aan haha) en kon ik van grote afstand toch nog een aantal mooie beelden maken.
  Nog steeds ben ik jullie dankbaar dat ik jullie bevalling mocht doen.
  Jullie hebben een speciaal plekje in mijn hart!
  Liefs, van jullie huisfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *